CEATA

 

logo (1)

 

 

 

Ceata este un comunitate românească dedicată programelor libere și culturii libere, formată în 2008 în București. Are echipe locale în Republica Moldova și în județul Cluj din România.

Ceata redactează o publicație electronică în limba română despre programele libere și cultura liberă și promovează libertatea utilizatorilor de a studia, copia, modifica și distribui lucrări creative. Proiectele demarate de Ceata sunt ateliere și hacatoane de dezvoltare de programe libere (programe libere dezvoltate de grup: o platformă pentru hacatoane scrisă în PHP (folosită pentru competiția Open Media Challenge), o aplicație de publicitate etică în Python, o unealtă de analizat activitatea pe liste de discuții scrisă în Java, o aplicație de administrare a mașinilor virtuale ce folosește Ruby on Rails etc.), ateliere de grafică (3D), desen și fotografie, o inițiativă de a crea Editura Cartea Liberă ș.a.

În ultimii doi ani, Ceata a organizat evenimente în România de ziua libertății programelor. În 2012 Ceata a organizat evenimente în Republica Moldova atât de ziua libertății culturii, cât și de ziua libertății programelor. Timp de aproape un an (2011-2012) Ceata a pus la dispoziție un spațiu de hăcuit, unde a organizat hacatoane (de extensii pentru Mozilla Firefox) și a găzduit interviuri (ACTA), întâlniri (date deschise), prezentări tehnice (Grupul utilizatorilor de Java din București) și prezentări de proiecte (proiectul Debian), ca să enumărăm doar câteva.

 

Despre